a leggyakoribb SEO hibák

Ebben a cikkben megtalálod a keresőoptimalizálásban leggyakrabban elkövetett 5 hibát, illetve a megelőzésükre, javításukra ajánlott megoldásokat, amikkel tovább növelheted honlapod SEO eredményeit.

1. Lassú oldalbetöltési sebesség

Oldalad sebességének javítása két okból is elsődleges feladat. A Google a jó sebességű oldalakat sorolja előre a keresőlistájában, illetve a honlapra látogatók sem szívesen várnak hosszú másodperceket a betöltődésre és könnyen tovább állnak.

Mivel a probléma több forrásból is eredhet, először érdemes meghatározni ezeket például a Google PageSpeed Insights (https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/) alkalmazásával, ami rögtön megoldásokat is felajánl. De használható akár az Autoptimize, a WordPress egyik ingyenes bővítménye, ami az alábbi három pont alkalmazásával lényégesen emeli a betöltési sebességet:

1. A túl bonyolult és hosszú honlapkódolás több erőforrást igényel, lassítják a megjelenítést. Az oldalak többségének hátterében minimum a HTML, a CSS és a JavaScript programnyelvek kombinációja áll. A HTML írja le a működést, a CSS szabályozza a kinézetet és a JavaScript az interaktív tartalomért felel. Fontos, hogy ezek kódsorai csak a szükséges elemeket tartalmazzák, hosszuk a lehető legrövidebb legyen.

2. A képek méretével kapcsolatban sokszor igaz a régi mondás, hogy „a kevesebb több”. A kisebb kép- és fájlméret egyértelműen gyorsabb betöltési sebességet eredményez. Hasznos információ, hogy a monitorok többsége maximum Full HD minőségű (1920x1080px felbontású) képet képes megjeleníteni, tehát felesleges ennél nagyobbat használnunk. Egyes új fájlformátumok, mint a JPG2000 és a WebP pedig a szerveren is kevesebb helyet foglalnak, kevesebb erőforrást igényel feldolgozásuk.

3. Érdemes az oldalak átirányításával is csínján bánni, mert ezek száma jelentősen csökkenti a weboldal sebességét. A sok kereszthivatkozással figyelmetlenségből létrehozott végtelen hurok pedig teljesen lefagyasztja a böngésző működését.

2. Elavult tartalom

A látogatottság és a havidíjas keresőoptimalizálás szempontjából is jelentős honlapunk tartalmának időszerűsége, frissessége. A látogatók folyamatosan keresik az újdonságokat, figyelik a cikkek megjelenési dátumait, és hamar túllépnek az elavult honlapokon. Van, aki már a Google keresőlistában kiszúrja az elavult tartalmat, és ezért nem is kattint rá a linkre, míg mások bár felkeresik az adott honlapot, de minimális idő eltöltése után el is hagyják azt.

A látogatók mellett a Google is felismeri, ha a tartalom már aktualitását vesztette, illetve figyeli a dátumokat is. A régebbi bejegyzéseket hátrébb sorolja, és igyekszik mindig a legfrissebb szövegeket az elsők közé helyezni. Emiatt rettentően fontos, hogy folyamatosan karban tartsd honlapod és megújítsd rajta írásaid. A Google mellett olvasóid is hálásnak lesznek ezért, SEO számaid mellett hitelességed is nőni fog.

Ha oldaladon sok tartalom található, természetesen érdemes a leglátogatottabb részeire, aloldalaira koncentrálnod, és azokat frissítened. Téma szempontjából időnként pedig választhatsz cikkeidbe örökzöld tartalmat, melyek kevesebb átírást, újítást igényelnek.

3. Tartalommásolás

Sokan talán nem is sejtik, hogy a más honlapokról egy az egyben átmásolt, vagy akár programokkal átírt szövegek semmilyen előnyt nem jelentenek SEO szempontjából. A szoftverekkel automatán módosított tartalmakat a Google mesterséges intelligenciája már nagyon könnyen azonosítja, mivel ezek szimplán a szavak szinonimáit alkalmazzák.

Hátrányunk is származhat az így alkalmazott szövegekből, mivel a Google legtöbbször ezeket nem indexeli, ajánlásaiban figyelmen kívül hagyja, másrészt szerzői jogokat is sérthetünk.

A minél jobb SEO eredmény elérése érdekében ezért a legbiztosabb megoldás az egyedi, eredeti tartalom, illetve teljesen új cikkek használata honlapunkon.

4. Hibás hivatkozások

Gyakori hiba a honlapokon az akár belső, akár külső oldalra mutató már nem működő link. Ennek oka lehet például eltávolított tartalom, használaton kívüli domain, elírás a link készítésekor, elérési út módosítása stb.

A Google az oldalak átfutásakor az azokon található linkeket is végigellenőrzi, és minél több hibás hivatkozást talál, annál hátrébb fogja sorolni a honlapot a keresés eredménylistájában. Emellett látogatóként is bosszantó, mikor linkre kattintás után csak forgó homokórát vagy hibaüzenetet látunk.

A saját belső oldalaink közötti kereszthivatkozások hibáit könnyen felismerhetjük és javíthatjuk. Vagy alkalmazhatjuk az úgynevezett átirányítást, melyet a 301-es kód használatával kapcsolhatunk be. Ekkor a látogatók vagy akár a Google is egy új URL alatti tartalmat lát majd, ami lehet akár a régivel megegyező, vagy egy hozzá hasonló új oldal. Egy tartalomösszesítő oldal megjelenése sokkal barátságosabb a felhasználóval szemben, mint egy 404-es, „az oldal nem található” hibaüzenet, és ez még lehetőséget is ad rá, hogy érdekes címet találva tovább böngésszen az adott felületen.

Sok tartalomból álló összetett honlap esetén nem lenne könnyű minden link felderítése és javítása egyesével, de szerencsére ma már számos online eszköz van segítségünkre a témában. A Google Search Console megjeleníti honlapunk 404-es hibáit a Lefedettség menüpontjában. Ezen a listán végig haladva javíthatjuk a helytelen linkeket. De a Google beépített hibakeresőjén kívül sok egyéb más ingyenes automata szoftvert hívhatunk segítségül. Ezek átfutnak az egész webhelyen, és összesítve kilistázzák nekünk az összes törött linket róla.

5. Alt címkék nélküli képek

A képek Alt címkéi egy honlapon több feladatot is ellátnak. Egyrészt a gyengén látók számára fejlesztett tartalomfelismerő szoftverek segítségként használják ezeket a jobb ergonómiai érdekében. Másrészt a képbetöltés hibája esetén a címkeként megadott szöveget fogja megjeleníteni a honlap. Sokkal jobban mutat és szimpatikusabb a látogató számára egy jópofa elnevezést látni ilyenkor, mint egy gép által generált hosszú számsort vagy a klasszikus kis kettétört kép ábrát.

az alt címke megadása WordPress editorban
az alt címke megadása a WordPress szerkesztő felületén

És persze nem utolsó sorban a Google keresője szintén figyelembe veszi a képhez beállított Alt címke tartalmát, tehát SEO tekintetében igen nagy jelentősége van a szöveg megfelelő megválasztásának. Keresőoptimalizálásunk javítása érdekében ezért érdemes a képek címkéiben kulcsszavainkat, illetve azok megfelelő kombinációját elhelyezni.

A gyors és halmozott képfeltöltés tehát már kevés honlapunk látogatottságának növeléséhez és megtartásához, időt kell szánnunk a különböző háttérbeállításokra is. Az egyik leggyakrabban használt CMS-ben, a WordPress rendszerében az Alt címkét például a kép tulajdonságainál állíthatjuk be. HTML-es oldalnál pedig <img src=”kepnev.jpg” alt=”címketartalom” /> formában adható meg a kép forrása.

Categories:

Tags:

No responses yet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük